Ertesi gün ilacı

Adet Döngüsü

Bir adetin ilk günü ile sonraki adetin ilk günü arasındaki süre kadının adet döngüsüdür ve çoğu kadında bu süre 28 gündür. Bazı kadınlarda 21 ila 35 gün arasında olabilir. Adet döngüsünün amacı her ay bir yumurta hücresinin yumurtalıklardan serbestlenmesini sağlamaktır. Böylelikle olası bir cinsel birleşme ile spermle yumurta birleşip gebelik gerçekleşecektir.

 

Adet Döngüsü Hangi Evrelerden Oluşur?

Adet döngüsü; menstrüasyon (adet dönemi), foliküler faz (adet kanamasının ilk günü), yumurtlama (ovulasyon) ve luteal faz olmak üzere 4 farklı evreden meydana gelir. 4 evreyi ve bu evrelerde vücutta ne gibi değişiklikler meydana geldiğini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

 

Menstrüasyon (Adet Dönemi)

Adet döngüsü; menstrüasyon (adet dönemi), foliküler faz (adet kanamasının ilk günü), yumurtlama (ovulasyon) ve luteal faz olmak üzere 4 farklı evreden meydana gelir. 4 evreyi ve bu evrelerde vücutta ne gibi değişiklikler meydana geldiğini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

 

Foliküler Faz

Adet döneminden sonra başlayan ve yumurtlama dönemine kadarki süreç, foliküler faz olarak adlandırılır. Bu aşamada östrojen seviyesinde yükselme görülür. Östrojen, doğurganlıkta çok önemli bir rol oynayan hormon türüdür. Hipofiz bezi tarafından foliküler uyarıcı hormon (FSH) salgılanır. Böylelikle yumurtalıklarda 5 ila 20 adet foliküler olgunlaşır. Bir adet yumurta istenilen olgunluğa erişir ve döllenme için yeterli seviyeye gelir. Folikül büyüyüp geliştiğinde gebelik ihtimaline karşı rahim duvarında kalınlaşma görülür.

 

Yumurtlama (Ovulasyon)

Bu süreçte olgunlaşmış yumurta, yumurtalıklardan atılır. İki gün içerisinde LH hormonunun yükselmesi ile birlikte yumurtlama gerçekleşir. Rahme doğru fallop kanalına bırakılan yumurtanın ömrü 24 saattir. Bu nedenle 24 saat içerisinde spermle birleşme gerçekleştiğinde hamilelik için uygun ortam oluşur.

 

Luteal Faz

12 ila 14 gün süren luteal faz evresinde yumurtalıklar tarafından progesteron olarak adlandırılan hormon salgılanır. Ayrıca progesteron, rahmin iç kısmının kalınlaşması ve embriyonun tutunması için gerekli ortamın hazırlanmasını sağlar.

 
 

Adet Döngüsünde Vücudumuzda Neler Olur?

Adet döngüsü esnasında fiziksel ve ruhsal birtakım değişiklikler görülebilir. Bu durum, vücut yapısına göre değişiklik gösterdiği için her kadında aynı semptomlar görülmeyebilir. Depresyon, sinirlilik hali, adet sancısı, iştahta değişiklik, uykusuzluk hali oluşabilir. Ayrıca şişkinlik, memelerde hassasiyet sıklıkla görülen semptomlar arasında yer alır.

 
 

Adet Döngüsü Ne Kadar Sürer?

Normal bir adet döngüsü, 28 günde bir kendisini tekrarlar. 28 günde bir meydana gelen adet, uzun süreli olarak gecikirse bu durum adet gecikmesi olarak tanımlanır.

Adet gecikmesinin pek çok farklı nedeni bulunur. Bu durum kadınlar adet olmazsa ne olur sorusunun ön plana çıkmasına neden olur. Normal adet döngüsünün işlememesi ve kadınların geç adet olması, şu nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Hamilelik
  • Doğum kontrol ilaçları
  • Emzirme
  • Tiroit sorunları
  • Çölyak ya da diyabet gibi kronik hastalıklar

Bunların yanı sıra stres, adet gecikmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesidir.

Kadınların adet döngülerine hakim olabilmeleri için çeşitli hesaplamalar yapması gerekir. Regl kaç günde bir olur sorusu kapsamında reglin 28 günde bir olduğunu söylemek olanaklıdır. Hesaplama için iki adet dönemi arasındaki sayı bulunmalıdır. Bu sayıdan, 28 günde bir adet gören kadınlarda 14 sayısı çıkarılmalıdır. 30 günde adet gören kadınlarda ise yumurtlama dönemi 16. güne denk geldiği için 16 sayısı çıkarılması gerekir.

Henüz hamile kalmayı düşünmeyen ve regl döneminin devam etmesini isteyen kadınlar için önerilebilen Ertesi 5 Gün Hapı, cinsel birliktelik sırasında korunma kazaları görülmesi durumunda ya da korunmaya dair bir yöntem kullanılmadığı hallerde tercih edilebilir. Böylelikle acil korunma yöntemi olarak değerlendirilebilir.

Do You Need Help?

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium.