Adet Kanaması
Âdet kanaması olarak da bilinen regl, aylık döngüler hâlinde gerçekleşen vajinal kanamadır. Kadın üreme hücresi olan yumurtanın, yumurtalık rezervinde olgunlaşmasıyla birlikte rahmin iç dokusu da kalınlaşmaya başlar. Spermle yumurtanın döllenmesinin olmaması durumunda yumurtayla birlikte bu kalınlaşan doku dökülür ve bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılır. Ergenlikten menopoz dönemine kadar devam eden bu süreç, kişinin doğurganlığının devam ettiğinin de göstergesidir. Vücutta oluşan hormonal değişimlere bağlı olarak gerçekleşen regl, düzenli olarak 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşir ve 3 ila 7 gün kadar sürer. Adet döngüsü olarak tanımlanan bu fizyolojik sürecin düzenli olması, kişinin üreme sisteminin sağlıklı olduğunun ve vücudun gebelik için kendini hazırladığının göstergesidir. Kadınların yaklaşık olarak %75’inde ise regl döneminin hemen öncesine hormonal değişimlere bağlı olarak regl sancısı görülür ve bu sancılar kanamanın ikinci gününe kadar sürebilir.
Adet Kanaması Nedir?
Adet kanaması, adet döngüsü olarak bilinen süreçte rahmin iç tabakası ve dokunun belirli miktar kan ile dışarı atılması olayıdır. Sağlıklı her kadında 28 günde bir regl kanamasının meydana geldiği bilinir. Adet kanı, rahim içerisinden gelir. Miktarı ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ayrıca adet kanamasında belirli bir düzen mevcuttur.
Her ay, rahim kendisini hamilelik sürecine hazırlar. Bu nedenle adet kanamasının gecikmesi ya da az/çok olması durumunda bir hekime başvurulması gerekebilir.
Adet döngüsünün sistemli bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek adına adet belirtileri ve adet süresi hakkında bilgiye sahip olunmalıdır. Regl belirtileri şu şekilde özetlenebilir:
- Ruh hali değişiklikleri
- Yorgunluk
- Akne
- Baş ağrısı
- Göğüs ağrısı
Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Adet Kanaması Kaç Gün Sürer?
Sağlıklı bir kadında adet kanamasının süresi 5 ila 7 gündür.
Kanamanın 8 günden daha fazla olması durumunda bir doktora görünmekte fayda bulunur. Çünkü adet kanamasının 7 gün sürmesi halinde, yaklaşık 80 ml kan kaybı yaşanacaktır. Daha fazla süren kanamalarda, kaybedilen kan oranı da fazlalaşacağı için bu durum, farklı sorunlara neden olabilir.
Bazı kadınlarda kanama miktarının normalden çok daha fazla olduğu görülebilir. Adet kanaması neden çok olur sorusu bu kapsamda oldukça önemlidir.
Aşırı adet kanamasının pek çok nedeni bulunmakta olup bunlardan bazıları;
- Aşırı sigara kullanımı
- Kan hastalıkları
- Miyomlar
- Çikolata kisti
- Kanser çeşitleri
Sağlıklı Bir Adet Kanaması Nasıl Olur?
Sağlıklı bir adet kanamasında renk parlak veya açık kırmızıdır. Bununla birlikte adet döneminin başlarında kahverengi bir kanama da görülebilir. Bazı kadınlarda uzayan sümüksü adet kanaması da görülebilir. Vajina içinde servikal mukus bulunur. Rahim ağzı tarafından üretilen bu salgı kana karışırsa, sümüksü forma sahip adet kanamaları görülebilir.
Kanamaların yoğun olduğu dönemlerde kanama ile birlikte ciğer tarzında parçalar da gelebilir. Ciğer gibi adet kanaması olarak bilinen bu durum, rahimde kalan yumurta parçalarının vücuttan atıldığını gösterir. Su gibi adet kanamaları ise çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu nedenle bu tür durumlarda doktor kontrolü son derece önemlidir.
Ertesi 5 Gün Hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrasında, hâlihazırda kullanılan korunma yönteminin etkisiz olması durumunda kullanılabilir. Acil korunma yöntemi olarak değerlendirilebilir.