Peki cinsel sağlıkları adına kadınlar hangi kontrolleri yaptırmalı?
İlk adet döngüsünün başlamasından itibaren kadınlar hangi kontrolleri yaptırmalı başlığında cinsel sağlık için çeşitli kontrollerin yaptırılması, kadın hastalıklarının erken teşhisinde son derece önemlidir. Kadınlar hangi kontrolleri yaptırmalı sorusuna yanıt olarak aktif cinsel yaşamın başlaması ile birlikte yılda 1 kere jinekolojik muayene yapılması gerektiği belirtilebilir. Düzenli kontroller; miyomlar, erken evre kanser türleri, bulaşıcı cinsel hastalıklar, yumurtalık kisti gibi sağlık sorunlarının zamanında tespitini sağlar. Rutin kontrollerin haricinde; idrara çıkarken yanma, normal olmayan vajinal kanamalar, renkli ve kötü kokulu vajinal akıntı vb. durumlarda hekime başvurulmalıdır.
Kadınlar Cinsel Sağlıkları İçin Hangi Kontrolleri Yaptırmalı?
Mamografi, smear testi, HPV (Human Papilloma Virüs) tarama testi kan ve hormon testleri; kadınların cinsel sağlıkları adına yaptırması gereken testler arasındadır. Sağlıklı bir cinsel hayat ve çeşitli hastalıkların erken teşhisi adına düzenli hekim kontrolleri oldukça önemlidir. Özellikle adet döngüsünün ilk olarak başladığı dönemden itibaren kadınların yılda 1 kere jinekoloğa görünmelidir. Bu durum, kadınlarda görülen sağlık sorunlarının erkenden teşhis edilmesine olanak tanır.
Kadın Cinsel Sağlığı
Kadınların cinsel sağlığını doğrudan etkileyen çeşitli sağlık sorunları bulunmakta olup bu tür sorunlar hem kadınları hem de partnerlerini fiziksel ve ruhsal açıdan yorabilir. Ortaya çıkabilecek sağlık sorunları, cinsel birlikteliklerin zarar görmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra kadının genel sağlığına olumsuz etkide bulunabilir. Bu gibi hususlar düşünüldüğünde kadınlarda cinsel sağlık, kadınlar hangi kontrolleri yaptırmalı gibi konular önemli hale gelir. Kadınlarda ilk adet, 10 ila 14 yaşları arasında görülebilir. Adetin görülmeye başlamasından itibaren rahim her ay kendini olası bir gebeliğe hazırlar. Bu nedenle cinsel olgunluk dönemi 18 ila 50 yaş arasındadır. Kadınlarda menopoz ise 45-55 yaşlar arasında görülür. Genellikle 46-48, menopozun başlangıcıdır. Bu dönem aşırı hassasiyet gerektirir. Yumurtalıklar aktivitesini kaybeder ve adet döngüsü kesilir. Menopoz süreci içinde uyuma güçlüğü, gece terlemesi gibi semptomlar ortaya çıkar.
Cinsel Sağlığı Korumanın Yolları
Genital hijyen kuralları hakkında bilgi sahibi olmak, kadınlarda cinsel sağlığı korumanın en etkili yolları arasında yer alır. Vajinanın içini yıkamaya yönelik üretilen hijyen ürünleri kullanılmamalıdır. Bunun dışında cinsel birliktelik sonrasında oluşan idrar gereksinimi ertelenmemelidir. Cinsel sağlığı koruma yolları kapsamında yer alan hususlardan bir diğeri de düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçilmesidir.
Cinsel sağlığı etkileyen sağlık problemleri erkenden tespit edildiğinde, hastalıkların tedavisine erkenden başlanabilir.
Kadınların Cinsel Sağlığı İçin Yapması Gerekenler
Kadın doğum uzmanı tarafından kadın üreme organının değerlendirmesi olarak bilinen pelvik muayene, kadınlarda rahim ağzı kanserinin var olup olmadığını tespit eden Pap Smear Testi başta olmak üzere kadın cinsel sağlığını korumak adına gerekli testler zamanında yaptırılmalıdır. Kadınlar için sağlık testleri kapsamında yer alan bu testlerin özellikleri birbirinden farklıdır.
Smear Testi, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonrasında veya 21 yaşından sonra yapılmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlarda yılda 1 kere yapılması önerilir. Pelvik muayene, 21 yaşından sonra düzenli olarak yaptırılmalıdır.
Cinsel Sağlık Kontrolleri Neler?
Meme kanseri ve rahim kanserine yönelik testler; 40 yaş altı kadınlar kan ve hormon testleri, kadın doğum muayenesi ve vajinal smear; 40 yaş üstü kadınlar kadın doğum muayenesi, mamografi yaptırmalıdır. Kadınlar hangi kontrolleri yaptırmalı kapsamında yer alan belirtilen test ve muayeneler, erken tedaviyi zorunlu kılan sağlık sorununun olup olmadığını tespit eder. Bu nedenle herhangi bir semptom görülmese bile düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmakta fayda vardır.
Sağlıklı cinsel birliktelik için son derece önemli olan jinekolojik muayeneler sonrasında gerçekleştireceğiniz birlikteliklerde hamilelik riskini minimalize etmek için Ertesi 5 Gün Hapını kullanabilirsiniz.