Ertesi gün ilacı

Gebelikte Potansiyel Günler

Gebelik, öngörülen yumurtlama günü ile sonlanan 6 günlük periyodda gerçekleşmektedir. Bunun sebebi spermin kadın iç genital organlarında 2-3 gün (maksimum 5 gün), yumurtanın ise 1 gün hayatta kalabilmesidir. Menstrüel siklus, kadından kadına değişiklik göstermekle birlikte, genelde 28 gün (21-35 gün) süren bir dönemdir. Bu nedenle yumurtlamanın kesin tarihini belirlemek güçtür.

 

Gebelikte Potansiyel Günler Nelerdir?

Gebelikte potansiyel günler, kadınların hamile olma ihtimalinin en yüksek olduğu dönemler olarak tanımlanabilir. 28 gün arayla adet olan kadınlarda yumurtlama günü genellikle 14. gündür. Bunun yanı sıra yumurtlamanın 12 ila 18. günler arasında meydana geldiği de görülebilir.

35 günde bir adet gören kadınlarda yumurtlama günleri ise 19-25. günler arasıdır. Bu günler yumurtlamanın en yüksek olduğu dönemlerdir. Bu günler içinde hamile kalma ihtimali çok daha yüksektir. Gebelik hesaplama noktasında son derece önemli olan yumurtlama dönemi, bebek isteyen çiftleri yakından ilgilendirir.

Gebe Kalma Olasılığı Yüksek Olan Dönem

Adet döngüsüne göre hesaplanan yumurtlama dönemi, gebe kalma olasılığının yüksek olduğu dönemleri ifade eder. 28 gün arayla düzenli olarak adet olan kadınlarda 14. gün yumurtlama başladığı için 14. gün, doğurganlığın en yüksek olduğu dönemdir. Bunun yanı sıra 35 günlük arayla adet olan kadınlarda 19 ila 25 günler arası, adet döngüsünün 23 günden daha kısa olması durumunda 7-13 günler arasında doğurganlık son derece yüksek olacaktır.

Birçok kadın, bu süreç ile ilgili pek çok konu üzerinde araştırmalarda bulunur. Cevabı merak edilen sorulardan bir tanesi, adet döneminde gebelik olup olmayacağıdır. Adet döneminde hamilelik riski çok daha az olmakla birlikte adet sırasında da gebe kalınabilir. Planlanmamış gebelik riskinin oluşmaması adına kadınların gebelik haftası hesaplama konusunda bilgi sahibi olması son derece önemlidir.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama döneminin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için iki adet kanaması arasındaki sayıdan, 28 günde bir adet gören kadınlarda 14, 30 günde bir adet gören kadınlarda 16 çıkarılması gerekir. Böylelikle hamilelik hesaplama yapılabilir. Bazı kadınlar, adet döngüleri ve yumurtlama dönemleri hakkında bilgi sahibi olamadıkları için beklenmeyen erken gebelik meydana gelebilir.

Gebeliğin erken belirtileri arasında; vajinal akıntı artışı, yorgunluk ve uyku hali, mide bulantısı yer alır.

Cinsel birliktelik sırasında hamilelik riskini en aza indirmek için Ertesi 5 Gün Hapı’nı değerlendirebilirsiniz. Korunmanın doğru bir şekilde olmaması ya da korunmasız bir ilişkiye girilmesi, hamilelik sürecini başlatabilir. Ertesi 5 Gün Hapı, bu tür durumlarda acil korunma yöntemi olarak kullanılabilmektedir.