Ertesi gün ilacı

Gebelik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İnsan fizyolojisinde hormonlar, gebeliğin oluşmasında oldukça önemli rol oynar. Kadın ve erkekte üreme hücreleri olan yumurta ve sperm, vücutta bazı hormonların üreme organları üzerindeki etkisi ile üretilmektedir.

Cinsel birliktelik ile kadın vajinasına bırakılan yaklaşık 300-500 milyon sperm, rahim ağzından rahmin iç kısmına girerek rahmin her iki yanında bulunan fallop tüplerine doğru hareket etmeye çalışır. Yumurtanın yanına ulaştığında ancak birkaç yüz sperm hayatını sürdürebilir.

Yumurtlama ile atılan yumurta hücresinin, fallop tüpleri içinde spermle birleşmesine döllenme, oluşan yapıya ise zigot denir.

Zigot fallop tüpü boyunca ilerleyerek rahmin iç kısmındaki fonksiyonel tabakaya yaklaşık 6-7 gün sonra ulaşır. Buraya yerleşmesi sonucunda normal gebelik gerçekleşmiş olur.

Gebelik Nedir?

Gebelik, toplamda 37-40 hafta süren ve cinsel birliktelik esnasında kadın yumurtasının erkek üreme hücresi spermle döllenmesi ile oluşan süreçtir. Son derece komplike bir süreç olan hamilelikte kadın vücudu çeşitli değişikliklere uğrar. Bunun yanı sıra gebelikte çeşitli hormonlar fazlaca salgılanmaya başlar. Bu nedenle gebeliğin kadınlar için hormonal değişiklikleri tetiklediği bir dönem olduğunu söylemek mümkündür.

Gebelik Hamilelik Nasıl Olur?

Kadın vücudu kendisini her ay gebeliğe hazırlamakta olup, kadın yumurtalıklarından atılan yumurtanın sperm ile döllenmesi gebeliğin başlamasını sağlar. Bebek sahibi olmak isteyen kadınların adet döngüsü,  gebelikte potansiyel günler hakkında bilgi sahibi olması son derece önemlidir.

Korunmasız bir şekilde gerçekleştirilen cinsel birliktelik sonrasında erkek üreme hücresi olan spermler, kadının rahmine doğru yol alır. Tüplerde yumurta ile birleşen sperm, döllenmenin başlamasını sağlar. Döllenmiş yumurtanın

6. günde rahme yerleşmesi ve bölünmeye başlaması gebeliğin oluşumunda en önemli aşamalardan bir tanesidir. Bu adımdan sonra hamilelik başlar.

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte kadın vücudunda göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma başta olmak üzere çeşitli değişiklikler meydana gelmekte olup bu değişiklikler, gebeliğin anlaşılmasına yardımcı olur. Hamileliğin sıklıkla görülen semptomları genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Mide bulantısı
  • Bel ve kasıkta görülen ağrılar 
  • Adet gecikmesi
  • Uyku hali
  • Halsizlik
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Kokulara karşı hassasiyet

Bu belirtiler, gebeliği düşündürmekle birlikte kesin teşhis için doktor kontrolü son derece önemlidir.

Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Gebelik belirtileri, bunun yanı sıra evde yapılan testler ve doktor kontrolü; gebeliğin net olarak teşhis edilmesini sağlar. İlk etapta kadının adet döngüsü hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bu, adet gecikmesinin yaşanıp yaşanmadığının belirlenmesini sağlar. Adet gecikmesinin görülmesi durumunda gebelikteki belirtiler incelenmelidir. Belirtilerden herhangi birinin bulunması durumunda doktora gidilmelidir.

Beta Hcg testi, gebeliğin gerçekten var olup olmadığını gösteren çok önemli bir testtir. Beta Hcg ile birlikte ultrason yapılır. Ayrıca tam kan sayımı, kan grubu tayini gibi testlere de ihtiyaç duyulur. Yapılan testler ile birlikte gebeliğin var olup olmadığı belirlenir. Burada önemli olan hususlardan biri, dış gebelik nedir sorusuna cevap verilmesidir. Çünkü bazı kadınlarda dış gebeliğin oluşumu da gözlemlenir. Döllenmiş bir yumurtanın rahim dışında bir yere tutunması, dış gebeliğin oluşumuna sebebiyet verir. Bu tür gebelikler sağlıklı olmadığı için gebeliğin en kısa sürede sonlandırılması son derece önemlidir.

Gebelikte Rahim Nasıldır?

Gebelikte rahim çeşitli değişikliklere uğramakta olup bunlardan en önemlisi rahmin büyümesidir. Hamilelikten önce rahim portakal büyüklüğünde olmakla birlikte sürecin başlaması ile birlikte rahim büyüyerek kalça kemiği dışına çıkar. Hamileliğin ikinci üç ayında ise rahmin kavun boyutuna kadar ulaştığı görülür.

Rahmin büyümesi, zaman içinde organların itilmesine ve kas ile bağların çevresinde gerginliklerin oluşmasına neden olur. Böyle bir durumda gerilme ağrıları olarak nitelendirilen çeşitli ağrılar meydana gelir. 20 haftadan sonra rahim her hafta 1 cm olacak şekilde yukarı doğru çıkar. Süreç içinde rahim ağırlığının 50 gramdan yaklaşık 100 grama kadar çıktığı görülür.

Gebelik Ne Zaman Başlar?

Yumurtanın sperm ile döllenmesi sonrasında, yaklaşık 6 ila 8 gün sonra testlerin pozitif çıktığı görülebilir. Genellikle gebeliğin ilk dört haftasında adet dönemi beklendiği için bu süreçte hamileliğin anlaşılmaması normaldir. Aynı zamanda belirtiler, hamileliğin ilk 3 ayının başlarında 1 ila 2 hafta içerisinde görülür.

Eğer cinsel birliktelik sonrasında hamilelik ihtimalini minimalize etmek istiyorsanız, Ertesi 5 Gün Hapı’nı inceleyebilirsiniz. Özellikle korunmasız ilişkiler ya da etkili korumanın sağlanmadığı birliktelikler sonrasında, hamilelik riski en aza indirilir.